Decyduje wprowadzenie do obrotu, nie produkcja
Wprowadzenie do obrotu to pierwsze udostępnienie opakowania na rynku Unii (art. 3 ust. 1 pkt 10 PPWR). Komisja w FAQ wyjaśnia, że dotyczy to każdej pojedynczej sztuki opakowania, a nie wzoru opakowania. Przy imporcie liczy się dopuszczenie do swobodnego obrotu, czyli zakończenie procedury celnej (Zawiadomienie Komisji C/2026/3084, pkt 5).
Ważne dla pakujących: według Komisji opakowania handlowe (jednostkowe) i zbiorcze do kontaktu z żywnością są co do zasady wprowadzane do obrotu przy napełnieniu, o ile końcowe etapy, np. zgrzewanie, mogą wpływać na ich zgodność. Opakowania transportowe i serwisowe wprowadza się do obrotu puste. Komisja zastrzega, że puste opakowanie może zostać wprowadzone do obrotu już przez samo przeniesienie posiadania (Zawiadomienie, pkt 5). Moment wprowadzenia trzeba więc ustalić dla konkretnego łańcucha dostaw. Dla opakowań handlowych (poza serwisowymi) i zbiorczych wytwórcą jest zwykle podmiot napełniający, często właściciel marki (pkt 2).
Trzy sytuacje
| Sytuacja | Czy musi spełniać PPWR? | Podstawa |
|---|---|---|
| Opakowanie wprowadzone do obrotu przed 12.08.2026 r. (także w magazynach hurtowni i sklepów) | Nie - może pozostać w obrocie i nie trzeba go wycofywać (wyjątek: opakowania wielokrotnego użytku - niżej) | motyw 14 PPWR; stanowisko KE: FAQ X.5, Zawiadomienie pkt 5 |
| Opakowanie wyprodukowane przed 12.08.2026 r., ale wprowadzane do obrotu później (np. puste opakowania do żywności u pakującego, napełniane i zgrzewane po tej dacie - co do zasady) | Tak - musi spełniać wymogi obowiązujące w dniu wprowadzenia | art. 4 ust. 1, art. 15 ust. 1-2 PPWR; stanowisko KE: FAQ IV.8 i X.5-7 |
| Opakowanie wyprodukowane i wprowadzone po 12.08.2026 r. | Tak | art. 71 PPWR |
Wyjątek - opakowania wielokrotnego użytku (np. skrzynki, palety, pojemniki zwrotne): wprowadzone do obrotu od 11 lutego 2025 r. muszą według Komisji spełniać PPWR, w tym kryteria ponownego użycia z art. 11. Organy mogą to sprawdzać od 12 sierpnia 2026 r. Zwolnione są tylko opakowania wielokrotnego użytku wprowadzone przed 11 lutego 2025 r. (art. 15 ust. 9; Zawiadomienie, pkt 12).
Zasady dla zapasów wynikają z definicji wprowadzenia do obrotu i motywu 14 PPWR. Szczegóły, takie jak dokument towarzyszący czy liczenie każdej sztuki, pochodzą z wytycznych i FAQ Komisji. Te dokumenty nie są wiążące - wiążącej wykładni dokonuje Trybunał Sprawiedliwości UE. Organy nadzoru w Polsce będą się nimi jednak najpewniej kierować.
Komisja łagodzi drugą sytuację w zakresie oznakowania. Zapasu nie trzeba przeetykietowywać: identyfikację opakowania i dane wytwórcy (art. 15 ust. 5 i 6) można podać w dokumencie towarzyszącym. Jeśli brakuje danych od dawnego dostawcy, wytwórca dokłada wszelkich starań, by je uzyskać, np. pyta dostawcę albo przeprowadza własną ocenę (FAQ, sekcja X pyt. 5-7). Pozostałe wymogi, w tym limity PFAS, zapas musi spełniać w dniu wprowadzenia.
PFAS - bez okresu na wyczerpanie zapasów
Od 12 sierpnia 2026 r. opakowanie do kontaktu z żywnością nie może być wprowadzone do obrotu, jeśli stężenie PFAS osiąga lub przekracza limity z art. 5 ust. 5. Limity wynoszą: 25 ppb dla każdej substancji PFAS i 250 ppb dla sumy PFAS (analiza ukierunkowana, bez polimerowych PFAS) oraz 50 ppm dla wszystkich PFAS, w tym polimerowych. Komisja wskazuje, że PPWR nie przewiduje okresu na wyczerpanie zapasów opakowań wyprodukowanych przed 12 sierpnia 2026 r. i nie ma wyjątku dla opakowań z recyklatem (Zawiadomienie, pkt 5). Zapas opakowań do żywności wprowadzany po tej dacie - w szczególności papierowych i kartonowych - trzeba więc sprawdzić pod kątem PFAS.
Co obowiązuje już teraz, a co później
Od 12 sierpnia 2026 r. (dla opakowań wprowadzanych do obrotu od tej daty):
- substancje potencjalnie niebezpieczne - minimalizacja (art. 5 ust. 1) i limit metali ciężkich 100 mg/kg (art. 5 ust. 4);
- PFAS w opakowaniach do kontaktu z żywnością (art. 5 ust. 5);
- ocena zgodności, dokumentacja techniczna i deklaracja zgodności UE (art. 15, 38, 39);
- identyfikacja opakowania - numer typu, partii lub seryjny (art. 15 ust. 5) - oraz dane wytwórcy na opakowaniu, w kodzie QR lub w dokumencie towarzyszącym (art. 15 ust. 6); identyfikacja może dotyczyć typu lub partii, nie każdej sztuki;
- obowiązki dostawców, importerów i dystrybutorów (art. 16, 18, 19);
- zdatność do recyklingu (art. 6 ust. 1) - do dnia stosowania kryteriów projektowania pod recykling (1.01.2030 r. albo 24 miesiące od wejścia w życie aktów delegowanych, jeśli ta data jest późniejsza) według dotychczasowych wymagań dyrektywy i normy EN 13430:2004. Oceny zgodności w zakresie recyklingowalności według art. 38 nie trzeba przeprowadzać przed wejściem w życie aktu delegowanego (Zawiadomienie, pkt 6).
Później (gdy termin zależy od aktu Komisji, obowiązuje data późniejsza):
- zharmonizowana etykieta o składzie materiałowym - od 12.08.2028 r. albo 24 miesiące od wejścia w życie aktu wykonawczego, w zależności od tego, która data jest późniejsza (art. 12 ust. 1); aktu nie przyjęto w terminie (12.08.2026 r.), więc obowiązek zacznie się później niż 12.08.2028 r.;
- klasy recyklingowalności A-C - od 1.01.2030 r. albo 24 miesiące od wejścia w życie aktów delegowanych, w zależności od tego, która data jest późniejsza (art. 6 ust. 3); tylko klasy A-B od 1.01.2038 r.;
- minimalny udział recyklatu w częściach opakowań z tworzyw sztucznych - od 1.01.2030 r. albo 3 lata od wejścia w życie aktu wykonawczego, w zależności od tego, która data jest późniejsza (art. 7 ust. 1);
- minimalizacja masy i objętości (art. 10) i zakazy formatów z załącznika V (art. 25) - od 1.01.2030 r. Do 31 grudnia 2029 r. nadal obowiązuje wymaganie zasadnicze minimalizacji z dyrektywy 94/62/WE (art. 70 ust. 1 lit. b PPWR).
Etykieta: 3 lata, nie „do wyczerpania zapasów”
Jedyny przepis PPWR, który odnosi się do daty wytworzenia, dotyczy etykiet. Dotyczy opakowań wytworzonych w Unii lub przywiezionych przed terminem wymogu etykietowania, które tego wymogu nie spełniają. Można je udostępniać na rynku najwyżej przez 3 lata od dnia, w którym wymóg zacznie obowiązywać (art. 12 ust. 12). Dziś ten przepis nie ma zastosowania, bo wymogi etykietowania jeszcze nie obowiązują.
Polska: rozporządzenie działa, nowej ustawy jeszcze nie ma
PPWR stosuje się bezpośrednio we wszystkich państwach UE. Polski projekt ustawy o opakowaniach i odpadach opakowaniowych (UC100) na 4.11.2026 nie jest przyjęty przez Radę Ministrów. Projekt w wersji z 28 sierpnia 2026 r. przewiduje między innymi nadzór wojewódzkich inspektorów Inspekcji Handlowej i kary dla wytwórców; te rozwiązania mogą się jeszcze zmienić. Państwa członkowskie mają czas na przepisy o sankcjach do 12 lutego 2027 r. (art. 68). Do czasu nowej ustawy BDO, sprawozdawczość i opłaty działają według ustawy z 13 czerwca 2013 r. o gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi.
Lista kontrolna dla zapasów
- Rozdziel zapas na: wprowadzony do obrotu przed 12.08.2026 r. i jeszcze niewprowadzony (np. puste opakowania do żywności przed napełnieniem).
- Dla zapasu wprowadzonego wcześniej - zachowaj dowody daty wprowadzenia (dokumenty dostaw, odprawy).
- Dla zapasu wprowadzanego po 12.08.2026 r. - sprawdź PFAS (żywność) i metale ciężkie, przygotuj dokumentację techniczną i deklarację zgodności UE.
- Dla starego zapasu identyfikację i dane wytwórcy możesz podać w dokumencie towarzyszącym.
- Uzupełnij brakujące dane od dostawców - a gdy dostawca ich nie ma, udokumentuj własną ocenę.
- Opakowania wielokrotnego użytku wprowadzone od 11.02.2025 r. - sprawdź zgodność z art. 11.
Najczęstsze pytania
Czy opakowania sprzed 12 sierpnia 2026 r. trzeba wycofać ze sklepów?
Nie. Opakowania wprowadzone do obrotu przed tą datą, także w magazynach dystrybutorów, mogą pozostać w obrocie. Wyjątek dotyczy opakowań wielokrotnego użytku wprowadzonych od 11 lutego 2025 r. - według Komisji muszą spełniać PPWR.
Czy zapas wyprodukowany przed 12 sierpnia można sprzedawać do wyczerpania?
Bez dodatkowych warunków - tylko ten, który już wprowadzono do obrotu. Zapas wprowadzany po tej dacie można sprzedawać, jeśli spełnia obowiązujące wymogi; dla PFAS nie ma okresu na wyczerpanie zapasów.
Czy stary zapas trzeba ponownie oznakować?
Nie. Według Komisji identyfikację i dane wytwórcy można podać w dokumencie towarzyszącym.
Czy od 12 sierpnia trzeba mieć nową etykietę UE?
Nie. Zharmonizowana etykieta będzie obowiązkowa od 12 sierpnia 2028 r. albo 24 miesiące od wejścia w życie aktu wykonawczego Komisji, jeśli ta data będzie późniejsza. Aktu nie przyjęto w terminie, więc obowiązek zacznie się później niż 12 sierpnia 2028 r.
Czy bez polskiej ustawy PPWR nie obowiązuje?
Obowiązuje - rozporządzenie stosuje się bezpośrednio. Nowa polska ustawa ma wskazać między innymi organ nadzoru i kary.
Tematy artykułu: PPWR
Powiązane artykuły
- PPWR od 12 sierpnia 2026 r. - obowiązki producentów i dystrybutorów opakowań
- Koszt złego opakowania - PPWR i dane od dostawców
- Zharmonizowana etykieta PPWR opóźniona
- Wdrożenie PPWR
Autor i podstawa prawna
Autor: Konrad Nowakowski, EKO SYSTEM GOZ sp. z o.o. (LinkedIn). Opublikowano 4 listopada 2026 r.. Artykuł ma charakter informacyjny i nie stanowi porady prawnej w indywidualnej sprawie.